Je bent al jaren ondernemer en specialist in jouw dienstverlening. Je klanten en doelgroep zijn tevreden en je zou zonder moeite nog jaren op deze manier door kunnen gaan. Maar als persoon ben je de laatste jaren veranderd, er zijn zaken in je leven gebeurd die een impact hebben gehad, waardoor je je business met andere ogen bent gaan bekijken. Het ondernemerschap is nog steeds jouw core business, maar bij de vorm, de invulling en je persoonlijke inbreng heb je vraagtekens. Inmiddels loop je al vele rondjes op de spreekwoordelijke rotonde in de hoop een juiste input te ontvangen waarmee je weer met vernieuwde energie en een positieve blik jouw ondernemerschap kan oppakken.
Op de 'ondernemersrotonde' loop je langs de verschillende afslagen die staan voor de keuzemogelijkheden:
Als ondernemer weet je dat je voor de next step dichtbij jezelf moet blijven. Maar in contact met andere ondernemers herken je elkaars ervaringen en struggles, zoals zelfvertrouwen, zichtbaarheid, investeringen en personeel. Eigenlijk is ondernemen net een relatie, je verbindt je met de ander, een partner, medewerker of klanten, maar neem je tegelijkertijd je eigen denkpatronen en overtuigingen mee. Probeer dan maar eens goed te matchen.
Hierin lijkt ondernemen dus op Kintsugi, zorgen dat alle stukken in elkaar passen. En de gouden breuklijnen zijn de verbindingen tussen de scherven. Zijn er nog barstjes of scheurtjes, dan is er nog werk aan de winkel.
Met de Kintsugi in Business richt ik me op ondernemers die de dynamiek van een bedrijf begrijpen, en om de vijf jaar het gevoel hebben een next step te willen maken met hun bedrijf. Ze staan op het punt om een samenwerking aan te gaan, willen ontdekken of de partijen bij elkaar passen. Of ze kiezen om te groeien in leiderschap en hun bedrijf en het team mee te nemen in deze groei, zonder daarbij de mens met zijn of haar ervaringen en denkpatronen uit het oog te verliezen.
Met Kintsugi als metafoor begeleid ik (startende) ondernemers vanuit mijn eigen visie op ondernemerschap om authentiek te blijven, realistisch en zakelijk. Want ondernemen is vooral creatief durven zijn met je dromen en je missie ontdekken. Maar ook bijleren, open-minded zijn, out of the box denken, durven vernieuwen en misschien wel het belangrijkste om te falen. Kintsugi is namelijk het creatieve ambacht dat het concept Wabi Sabi illustreert. Het accepteren van de perfecte imperfectie.
Leiderschap door Kintsugi benadrukt de schoonheid van imperfectie en kwetsbaarheid. In de context van leiderschap kan Kintsugi als metafoor op verschillende manieren worden toegepast:
Kwetsbaarheid tonen: Effectieve ondernemers omarmen hun fouten en kwetsbaarheden. Dit kan het vertrouwen van teams vergroten en openheid creëren.
Omarmen van fouten: In plaats van falen te zien als een tekortkoming, kunnen deze momenten worden beschouwd als kansen voor groei en leren. Dit helpt teams om creatief en innovatief te blijven.
Inclusiviteit: Door de unieke ervaringen en perspectieven van teamleden te waarderen, wordt een inclusieve omgeving gecreëerd waar iedereen zich gehoord en gewaardeerd voelt.
Resilience: Kintsugi leert ons dat herstel een belangrijk onderdeel is van groei. Ondernemers die zich richten op veerkracht, kunnen beter omgaan met tegenslagen en hun teams motiveren om hetzelfde te doen.
Visie en authenticiteit: Door eigen imperfecties te omarmen, straal je authenticiteit uit. Dit kan inspirerend werken voor anderen en een sterke connectie met het team bevorderen.
Door deze principes toe te passen, kunnen ondernemers niet alleen effectiever zijn, maar ook een positieve impact hebben op hun omgeving, waarbij ze de perfecte imperfectie waarderen.
Tijdens de Kintsugi in Business richten we ons op bovenstaande principes, waarbij we Kintsugi als metafoor gebruiken. Door scherven op een een nieuwe basis te lijmen met goud creëer je een inspirerend kunstwerk, dat de uitstraling heeft van doorzettingsvermogen, mogelijkheid tot vernieuwing, zichtbaarheid vergroten en het accepteren van de imperfecte schoonheid. En natuurlijk is het niet alleen een kunstwerk, maar staat het als kunstvoorwerp ook mooi op je kantoor of bij de receptie.
OCHTEND
09:00 - 09:30: Ontvangst en Introductie
09:30 - 10:30: Reflectie en Brainstormsessie
10:30 - 12:00: Kintsugi Demonstratie
12:00 - 13:00: Lunchpauze
13:00 - 15:00: Praktische Kintsugi Workshop
15:00 - 15:30: Reflectie op het Proces
15:30 - 16:30: Toepassing in de praktijk
16:30 - 17:00: Afsluiting
Deze Kintsugi in Business Dag kan niet alleen de creativiteit aanwakkeren, maar ook de onderlinge band tussen ondernemers versterken.
Jouw investering is € 545,- p.p. incl. btw.
Het ondernemen begon in 2013 met mijn bedrijf Taarten van Geluk. Gedurende vijf jaar heb ik met heel veel passie custom made taarten gecreëerd, en workshops georganiseerd. Helaas moest ik door gezondheidsproblemen hiermee stoppen. Hoewel succesvol, was het ondernemen een ware zoektocht naar mezelf.
Ik heb als pionier in 2018 de Kintsugi workshops ontwikkeld om op een creatieve manier alle levenservaringen; echtscheiding, ontslag, bindingsangst, rouw en verlies, enz. als scherven met goudlijm te herstellen tot een sterke en mooie reparatie. En om de levenservaring hierdoor op een andere manier te kunnen bekijken, namelijk vanuit een kracht. Van gebroken naar een perfecte imperfecte verbinding.
Het was de start van een hele reeks van workshops door het hele land. Inmiddels is er naast de Kintsugi met Coach voor persoonlijke begeleiding, de Kintsugi voor Therapeuten en Coaches als aanvulling in hun praktijk of kunnen bedrijven met behulp van Kintsugi teambuilden met hun werknemers. En dan nu Kintsugi in Business voor ondernemers om de volgende stap te maken met hun bedrijf vanuit een organisch ondernemen.
Met mijn energie en positieve manier van benaderen, laat ik je inzien hoe omdenken werkt. Ik spiegel jouw denkpatroon en samen bouwen we een brug naar denken in mogelijk- heden, waarbij jij een Kintsugi kunstvoorwerp creëert dat jouw ondernemersproces weerspiegelt.